Ali je katalonski premier Puigdemont junak ali antijunak?

• 11. novembra 2017 •

Zanj se bo kmalu pokazalo, če bo gnil v španski ječi, bo junak, če se bo sprehajal po bruseljskih ulicah in predaval po belgijskih pivnicah, pa nejunak. Po resoluciji Združenih narodov ima vsak narod pravico do samoodločbe, ne glede na to, ali mu je pravno formalno zapisana ali ne.

Je že res, da je na drugi strani zaščitena tudi pravica držav do suverenosti in integritete, vendar naj bi, kadar se ti pravici soočita, odločalo ljudstvo.

Če bi ga pustili do besede, če histerični Rajoy ne bi na volivce naščuval nacionalne garde, bi odločitev že padla, in če bi se bila španska vlada pripravljena pogovarjati, bi bili tudi izgledi za pameten dogovor veliki.

Sila pa sama po sebi ustvarja tako junake kot antijunake.

 

Je bil Kučan junak ali antijunak, ko je iz beograjskega partijskega kongresa odkorakal? Prav veliko, če sploh kaj, je imel prijateljev po svetu, ki bi ga takrat podpirali. Razmere so bile seveda drugačne, vendar korajže za do takrat nepredstavljiv korak ni potreboval nič manj kot današnji nesojeni katalonski junak. Zasluge in junaštva smo postavili na glavo, zaveze in poslanstva smo prekršili, cilje smo zamenjali.

Nismo pa levi in desni pozabili, da so nas Slovenijo v tistih najbolj usodnih dneh Katalonci prvi in skorajda edini odločno podprli. Eno redkih javnih dejanj slovenskih kulturnikov in politikov, na katere bi bili lahko ponosni, je bila skupna izjava v podporo katalonskim osamosvojiteljem.

Če bi ji le vlada, parlament, predsednik sledili!

Sicer pa, če bo Puigdemont gnil v španski ječi, bo junak, če se bo sprehajal po Bruslju, pa nejunak.