Jaka Judnič

• 16.12.1991 •

Jaka Judnič je že skoraj dve desetletji osrednja osebnost slovenskega namenskega oziroma propagandnega filma. Sicer šolan za slikarja se je s filmskim miljejem srečal kot avtor risanih filmov, ki so ga predstavili kot talentiranega in omikanega ustvarjalca s prefinjenim občutkom za humorni filmski izraz in z izpiljeno risbo. Žal so ga omejene tehnične in materialne možnosti ter preokupacije z »živim« filmom odtegnile od risalne deske ter prikrajšale slovenski film za bogatejšo samosvojo animacijsko izkušnjo. Je pa zato Judnič s svojim likovnim talentom, s skoraj bolečim estetitizmom in trmastim perfekcionizmom oblikoval nekaj sto propagandnih filmov, ki so po svojem čistem, pa vendar toplem filmskem izrazu postali prepoznavni kot vodilna žanrska filmska šola v prostoru bivše Jugoslavije. Njen vpliv se ni prenašal le na vrsto mladih ustvarjalcev, ki se kar ne morejo otresti zgledovanja po njem, temveč je segel posredno in neposredno tudi v druge filmske in televizijske prostore. Judnič sam se je izkazal z avtorsko montažo celovečernega filma Poletje v školjki, na televiziji pa z režijo celovečernih zabavnih oddaj – velikih zaključnih žrebanj Podarim-dobim, v zadnjem času pa še s čisto postavitvijo televizijske serije Aerobika. Nedvomno bi bil najagresivnejši in najbolj komunikativen sklop televizijskega programa brez Judničevega vpliva manj kulturen del našega okolja. Imel je srečo in pamet, da filmov skoraj nikoli ni ustvarjal na pamet, sam, brez premišljene in usmerjene komunikacijske podlage. Zato kljub izpostavljenem estetitizmu njegovi propagandni filmi niso prazne likovne lepljenke, temveč oblikovana in kulturna sporočila. Oblika mu tudi praviloma ne prevlada nad človeško toplino, za katero ima občutljiv filmski »touch«.

Za svoja dela je prejel vsa možna priznanja stroke v bivši Jugoslaviji, diplomo v Benetkah, Zlati kompas v Berlinu. Anketirani gledalci ljubljanske televizije so v raziskavi Meda marketinga že trikrat zapored podelili največ simpatij njegovi seriji propagandnih filmov Podarim-dobim s popularnim Rifletom.

Filmska ustvarjalnost Jake Judniča je vsekakor eden tistih dosežkov, s katerimi se Slovenija brez vsakih zadržkov postavlja ob bok sicer precej bolj razvitih držav.

Jure Apih,

glavni urednik MM