Plantain, ki ni tropotec

• Delo, Fina kuhinja za telebane, 6. marca 2017 •

Ste že slišali za plantain?  Prijatelj teleban z drugega konca sveta se postavlja z jedjo, ki ga spominja na otroštvo, in mu jo je uspelo pripraviti skorajda tako okusno, kot jo je nekdaj njegova babica. Povsem enako kot bivajo v spominu ne moremo obuditi nobenega okusa.

Vzameš štiri plantaine in jih narežeš, pravi. Plantaine? V slovarju slovenskega knjižnega jezika jih ni.  Iz angleščine ponuja slovar prevod tropotec, tudi močnati bananovec. Pri našem največjem uvozniku banan in preprodajalcu nogometnih klubov ter hotelskih gradbišč še niso slišali zanje. Obljubijo pa mi pojasnilo, če jih zanj pismeno zaprosim. Odgovora na prijazno zaprosilo nisem dobil, se je pa pred nekaj tedni na polici našega najboljšega soseda pojavilo nekaj šopov velikih zelenih banan z napisom plantain.

Plantain seveda ni banana, čeprav zelo daleč od nje tudi ni. Ima več škroba in manj sladkorja, tudi izrazitega bananinega vonja nima in je pravzaprav še najbolj primeren (ali primerna?) za prilogo drugim jedem, podobno kot naš krompir. V naravi je zelen, rumen, še najboljši, ko postane prav neugledno črn.

Telebani se radi afnamo in plantain je kot močnata banana prav primeren za malo kulinarično presenečenje ob nedeljskem kosilu. Lahko jih postrežemo kot prilogo  mesnatim jedem ali pa tudi kot samostojno jed. Vegetarijanci in vegani bodo navdušeni.

Olupljeni plantaine diagonalno narežemo na dva centimetra debele rezine. Na kratko  jih namočimo v slano vodo in na vroči  rahlo namaščeni ponvi po eni strani  nekoliko popečemo, da se omehčajo in porumenijo. Zložimo jih na kuhinjsko desko in z  naoljenim dnom ravnega krožnika močno stisnemo, da dobimo večje a tanjše ploščice. Spet jih potopimo v slano vodo in z neopečeno stranjo položimo na vročo ponev, da se lepo zlatorumeno opečejo.  Postrežemo kot prilogo za slane, lahko tudi sladke jedi.

Čeprav je je pravi donesek plantainov v kombinaciji  z slanimi jedmi pa jih seveda lahko ponudimo tudi v desertni izvedbi.

Olupimo jih, odrežemo oba konca ter prerežemo na pol.  Vsako polovico narežemo na tanke, trimilimetrske rezine, pomočimo jih v slano vodo in položimo v vročo ponev. Po par minutah jih z lopatico obrnemo, popečemo in ponovno namočimo v slani vodi.

V ponvi raztalimo košček masla in popečemo namočene rezine plantainov. Posujemo z rjavim (ali kokosovim) sladkorjem in pražimo, da  maslo skupaj s sladkorjem popeni. Ko plantaini lepo porumenijo, jih z lopatico  nekajkrat  obrnemo, da se z nastalim karamelom lepo prevlečejo.

Karamelizirani plantaini se lepo priležejo z dobro pomarančno marmelado ali džemom.